Hogyan küzdjünk meg az unalmas feladatokkal? A flow elmélet működése a gyakorlatban

Szerző: | ápr 16, 2013

Csak ezt a napot éljem túl… Gondoltunk már erre valaha a munkahelyünkön? Semmi kedvünk az egészhez. Lassan telnek az órák és közben energiaszintünk 50%-án szöszmötölünk. És ott vannak azok a feladatok is, amiket egyszerűen nem szeretünk. Tudjuk, hogy előbb utóbb el kell végezni, de nem bírunk hozzákezdeni.

A lelki energiánk véges, ezért nagyon értékes. Természetes, ha olykor kifogyunk belőle, például egy családi veszekedés, egy fárasztó vizsgaidőszak vagy egy hajtós munkahét után. A gond csak az, amikor rendszeresen elfogy az energiánk, és nincs időnk feltöltődni. Ha napról napra csak takarékon üzemelünk, akkor érdemes elgondolkodni: mit tehetünk azért, hogy a munkavégzés feltöltődéssé váljon?

A flowelmélet alapján meg kell találnunk azokat a dolgokat, amik számunkra kihívást jelentenek. Ha játékos feladatokat tűzünk ki magunk elé, akkor a rutinmunka azonnal izgalmas próbatétellé válik. Nekem az egyik kedvencem technikám, hogy kitűzöm magam elé, hogy mennyi e-mailt tudok maximálisan elintézni egy nap. A nap végén elégedetten számolom össze az elküldött leveleimet. Ez az egész napos munkámat arra összpontosítja, hogy minden függőben lévő ügyet elintézzek.

A kihívás, bármilyen mesterséges is, megnöveli az általános izgalmi állapotunkat, ami hozzásegít a jobb koncentrációhoz és a feladat elvégzése után sikerélménnyel, és több lelki energiával gazdagodhatunk.

Egy másik lehetséges módszer, ha a munkánkat egészen más szemmel kezdjük szemlélni: találjuk meg a feladat szépségét és bánjunk az elvégzésével úgy, mintha művészet lenne. Egy unalmas prezentáció elkészítése is válhat tökéletes flowélménnyé, ha úgy komponáljuk meg a diasorokat, hogy áttekinthető, gazdagon illusztrált és informatív legyen. Vannak, akik listát írnak és erről húzzák le az elvégzett munkáikat és ez a vizuális visszacsatolás is elég a sikerélmény átéléséhez.

Valójában maga a feladat jellege a legritkább esetben tud a flowélmény gátja lenni. Bármilyen munka izgalmassá tehető, ha kreatívan kiegészítjük olyan feladatokkal, amik sikerélményhez juttatnak minket. A módszer a munka és az egyén függvénye.