Hiszek abban, hogy az évkezdés egy különleges időszak és egy lehetőség is egyben. A karácsonyi lelassulás után feltöltekezhetünk energiákkal és az első hónapban, hetekben összeszedettebbnek és hatékonyabbnak érezhetjük magunkat. Ugyanakkor ez az energia is csak ideiglenes és ahogy telik az idő, egyre nehezebb fenntartani a fókuszt. Ez a lendületvesztés lehet az egyik oka, hogy az újévi fogadalmak többségét már az év második hónapjában feladják. Az egyik probléma tehát ezen a ponton van: a fogadalom fekete-fehér jellegéből adódik, ha egyszer hibázol – amit persze nem nehéz – akkor ezzel “visszaestél” és így már nincs értelme tovább foglalkozni vele.

A fogadalom helyett ezért érdemes célokban gondolkodnod, amiknek a kitűzésére szintén alkalmas az év eleji időszak, hiszen ilyenkor az előtted álló év olyan, mint egy „tiszta lap”, amire szabadon tervezhetsz. A célok egyrészt értelmet adnak: irányba állítják a gondolataidat, a tevékenységeidet és fókuszáltabbá tesznek. Ha pedig a célokhoz akciótervet is készítesz, az egy láthatatlan iránytűt ad a kezedbe úgy, hogy többé rá sem kell nézned: a terv belsővé válik.

Fontos, hogy időnként elidőzzünk a céljainkkal, hiszen ezek adják a mindennapjaink és hosszú távon az életünk értelmét, ami pedig az élettel való elégedettségünk (boldogságunk) egyik meghatározó tényezője. Ugyanakkor a cél nem szentírás. Fontos, hogy rugalmasan kezeljük, hiszen ahogy mi változunk, úgy a céljaink sem állandóak. Nem biztos, hogy ki kell tartanod egy olyan cél mellett, ami 5 évvel ezelőtt került fel a bakancslistádra. Időnként ezek között is érdemes szelektálni: valóban fontos ez még nekem, a mai önmagamnak?

Az újévi fogadalmak feladásának másik oka, hogy nem valódi célok. Például az, hogy “idén többet fogok sportolni”, nem cél. Valódi céllá akkor válhat egy újévi fogadalom, amikor az alábbi tulajdonságok mindegyike igaz lesz rá:

  • Specific – Konkrét: Fogalmazd meg egészen pontosan, hogy mit jelent számodra az adott cél. Például milyen sport(ok)at értesz ezalatt? Milyen eredményt vársz ettől?
  • Measurable – Mérhető: Honnan tudod, hogy kipipálhatod a célodat? Mikor éred el? Mit kell ehhez teljesítened? Mi a minimumod, amit mindenképp meg kell tenned egy adott időegység (nap/hét/hónap/év) alatt? Hogyan fogod ezt mérni? Például összesen 2 óra futás egy héten, bárhogyan elosztva, egy konkrét applikációval mérve.
  • Achievable – Elérhető: Biztos, hogy reális a cél, amit kitűztél? Ha túl magasra teszed a lécet, akkor az szorongáskeltő lesz, ha túl alacsonyra, akkor pedig unalmas. Próbáld meg megtalálni azt, ami kellően motiváló, de teljesíthető is. Például, ha előtte nem sportoltál aktívan, akkor teszteld az első pár hétben, hogy mi az, amit valóban hosszú távon is tudsz vállalni és módosítsd a célkitűzésed ennek megfelelően menet közben.
  • Relevant – Releváns: Ez az, amire a fentiekben már utaltam. Mennyire fontos ez most neked? Abba az irányba visz, amerre haladni szeretnél? Valóban prioritás? Ha valaki nem halad egy cél felé, annak gyakran az az oka, hogy egyszerűen nem eléggé fontos ez a cél most neki, vagy nem a “sajátja”, hanem a külső / társadalmi nyomás vagy valamilyen trend befolyásolta. Most van itt az ideje ennek? Lesz kapacitásod foglalkozni vele? Fontos, hogy ne akarj túl sok célra fókuszálni egyszerre, 1 hónapban 1-3 célnál többet ne tűzz ki, mert szétforgácsolja a figyelmed.
  • Time-based – Határidőhöz rendelt: Meddig szeretnéd elérni ezt a célt? Mi a határidőd? Például ez lehet egy félmaraton időpontja, amire szeretnél felkészülni a futással.

Ezt a módszert nevezik az angol kezdőbetűk összeolvasásával SMART célkitűzésnek. Ezt a széles körben alkalmazott technikát tapasztalatom szerint érdemes még két további kérdéssel kiegészíteni:

  • Milyen akadályok merülhetnek fel a célod elérése közben? Nehezebb időszakok mindig vannak, amikor nincs motiváció vagy egyszerűen nincs idő foglalkozni azzal, amit kitűztél. Ha előre végiggondolod, hogy mi állhat a megvalósítás útjába, az már sokat segíthet abban, hogy valóban sikerre vidd a célod. (Például nincs kedved foglalkozni vele, esik az eső és nem lehet kimozdulni, stb.)
  • Mit fogsz tenni ilyenkor? Dolgozz ki alternatív megoldásokat ezekre az esetekre: például fogalmazz meg egy könnyen teljesíthető „minimumot”, gyűjts benti sportokat, stb.

Ha végiggondolod a SMART szempontokat, akkor nagy valószínűséggel egy olyan célt alkottál, ami már valóban hasznosan tud támogatni téged az idei éved során.