Élettervező – Így hozzuk ki belőle a maximumot!

Szerző: | nov 6, 2019

Az Élettervező első oldalain olvashatunk egy használati útmutatót, de az alábbiakban még összegyűjtöttem néhány tanácsot, amit érdemes lehet megfontolni, hogy minél jobban tudjuk hasznosítani a naplót:

1. Különítsünk el időt az élettervezésre:
Jelöljünk ki egy olyan idősávot a hetünk során, amikor a heti tervezéssel foglalkozunk. Praktikusan ez lehet a vasárnap este, amikor 15 percet nyugodtan el tudunk tölteni az eltelt hetünk értékelésével (sikerek, boldog pillanatok rögzítése) és az előttünk álló végiggondolásával (célok kitűzése). A havi tervezéshez ugyanígy jelöljünk ki előre egy időpontot, és állítsunk be emlékeztetőt vagy rögzítsük az online naptárunkban is. Tekintsünk úgy ezekre az időkre, hogy ilyenkor önmagunkkal találkozunk, és mint bármilyen más találkozó esetében, ennél is legyünk megbízhatóak és ne tegyük át indokolatlanul.

2. Legyen az egyik első szokásunk a napló vezetése
Ha korábban nem vezettünk naplót, akkor teljesen természetes, hogyha kezdetekben elfelejtkezünk róla. A havi tervezőnél jelöljük meg a naplóírást, mint bevezetendő szokást és minden naphoz/héthez tegyünk egy pipát, amikor sikerült foglalkoznunk vele. Így a hónap végén láthatjuk, hogy mennyire sikerült szokássá tennünk ezt, és érdemes is addig nyomon követünk, amíg nem válik teljesen automatikussá.

3. Maradjunk a jelenben! 
Ne aggódjunk, ha kimaradnak napok, egyszerűen csak térjünk vissza a naplóhoz, amikor eszünkbe jut. Tegyük olyan helyre, ahol kéznél lehet, akár az éjjeliszekrényre, vagy a táskánkba. Ne engedjünk a halogatásnak, de ne is akarjuk bepótolni, ami elmaradt! Inkább fókuszáljunk arra, ami most történik velünk.

4. Fogadjuk el, hogy lesz eltérés a tervtől!
Ne izguljunk amiatt, ha változások vannak. Merjünk áthúzni, átjavítani bármit és nyugodtan engedjük meg magunknak azt is, hogy menet közben mi is változzunk. Már nem aktuális az a cél, amit először beírtunk? Semmi probléma, írjuk át! Jogunkban áll meggondolni magunkat, senki nem kéri számon, amit leírtunk.

5. Tűzzünk ki reális célokat!
A napló szembesíteni fog azzal, hogy mennyire haladunk a céljaink felé. Ez a szembesítés időnként kegyetlen lesz, de ez egyúttal megtanít arra is, hogy mi az, amit reálisan elvárhatunk magunktól. Ha azt látjuk, hogy nem tudjuk kipipálni a kitűzött célunkat, akkor tegyük fel a következő kérdéseket: Valóban fontos ez a cél nekem? Mi akadályoz abban, hogy megvalósítsam? Félek-e valamitől? Mi lehetne a legkisebb lépés a megvalósítás felé? Időnként előfordul, hogy olyan célt tűzünk ki, ami nem is igazán fontos nekünk, így minden más felülírja. Vagy fontos lenne, de halogatható, így a sürgősségek elveszik tőle az időt. Máskor egyszerűen csak túlvállaljuk magunkat és túl sok, vagy túl komplex célokat tűzünk ki. Az is lehet, hogy egy célunk annyira nagy falat, hogy rengeteg apró lépést kell tennünk, mire eljutunk oda, hogy kipipálhassuk. Ilyenkor érdemes felbontani kisebb lépésekre, hogy láthassuk a haladásunkat. Bármi is az ok, ha épp nem haladunk a célunk felé, ez ne vegye el a kedvünket! Inkább örüljünk annak, hogy a napló ezt visszajelzi és gondolkodjunk azon, hogy mit kellene módosítanunk, hogy kézzelfoghatóvá tegyük a haladást. Idővel így egyre profibbak leszünk a célkitűzésben is.

+1 Tervezzük meg a feltöltődéseidet! Előfordulhat az is, hogy nehéz időszakot élünk meg és semmi kedvünk célokat kitűzni… Ne felejtsük el, hogy bármi lehet cél, nem csak egy “feladat” teljesítése. Tűzzük ki célul, hogy a héten minden este legalább 8 órát alszunk vagy, hogy elmegyünk sétálni munka után. Vagy ma este teljesen offline leszünk. A feltöltődések adják az üzemanyagot a teljesítményünkhöz, ezért akkor fogjuk egyensúlyban érezni magunkat, ha ezekre is ugyanannyi figyelmet fordítunk.

A naplóval kapcsolatos bármilyen visszajelzést örömmel fogadok az info@bestself.hu címen!