Hogy vagy?

Szerző: | ápr 20, 2015

Egy egyszerű kérdés, amit naponta többször felteszünk és feltesznek nekünk. Vajon hányszor válaszolunk rá őszintén?

Az esetek 90%-ában tapasztalatom szerint a következő válaszok születnek reflexből: – “Köszi, jól.” – “Köszi, megvagyok.” – “Köszi, hát most nem vagyok annyira jól.”

Vajon hányszor gondoljuk végig tudatosan, hogy TÉNYLEG hogy vagyunk?

Pedig a mindennapok során az érzelmek rendkívül széles spektrumát tapasztaljuk meg – csak éppen nem válnak tudatossá. Ha csak a pozitív érzéseket vesszük, akkor azon túl, hogy “jól”, íme a 10 leggyakoribb:

  1. JOY: Örülök…
  2. GRATITUDE: Hálás vagyok…
  3. SERENITY: Kiegyensúlyozott vagyok…
  4. INTEREST: Érdeklődöm…
  5. HOPE: Reménykedem…
  6. PRIDE: Büszke vagyok…
  7. AMUSEMENT: Vidám vagyok…
  8. INSPIRATION: Inspirált vagyok…
  9. AWE: Le vagyok nyűgözve…
  10. LOVE: Szeretek…

Nem meglepő a lista, mégis ritkán mondjuk ki ezeket az érzéseket (amit pedig nem mondunk ki, az könnyen kallódik el a tudatalattink rejtett bugyraiban). Talán az is feltűnik, hogy van olyan pozitív érzés, ami nem feltétlenül pozitív környezetben jelenik meg, ezért különösen értékes: ilyen a remény.

Mindegyik érzelem más viselkedésre ösztönöz minket: a büszkeség a még jobb teljesítményre, a szeretet a másokhoz történő kapcsolódásra, a remény a nehéz helyzettel való megküzdésre. Legközelebb, amikor nekünk szegezik a “hogy vagy” kérdést, álljunk meg egy pillanatra és próbáljuk meg azonosítani a ránk éppen leginkább jellemző érzést vagy hívjuk segítségül a 10 leggyakoribb pozitív érzelem egyikét.

A pozitív pszichológia szerint akkor leszünk jól működő, boldog, úgynevezett “virágzó” személyiségek, ha 1 negatív érzelemre 3 pozitív jut. Ha szeretnénk megtudni, hogy a mai napunkra milyen arány volt jellemző, akkor töltsük ki Barbara Fredrickson tesztjét itt. (Angol tudás szükséges hozzá, de a Google fordító is egész jó munkát végez. 🙂 ) A tesztet érdemes kitölteni többször egymás utáni napokon és figyelni, hogy milyen változások indulnak el már önmagában attól, hogy tudatosabban foglalkozunk az érzéseinkkel. Fontos hangsúlyozni, hogy nem cél a negatív érzelmek kiiktatása az életünkből – ez nem is lenne lehetséges. Az arányon viszont dolgozhatunk: sok negatív érzést ellensúlyozhatunk azzal, ha sok pozitívat állítunk melléjük. Így egy kellemetlen nap is  átfordítható pozitívvá egy kis tudatossággal.